The New York Times, Suriye lideri Ahmed eş-Şara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesini konu aldı. İki ülke ve liderin görüşmelerinin sonrasında yapılan açıklamalara dayanarak, gelecekte tam iş birliği ve beraberlik içerisinde olunacağı, "her alanda derin, stratejik ilişki ve anlaşmalar" ile bölgenin geleceğine dair haberini sonlandırdı.

The New York Times;

"Suriye'nin yeni geçici lideri, Salı günü Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşerek, Esad diktatörlüğünü deviren isyancı güçlere verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti ve şimdi her iki ülkeye de fayda sağlayacak derin bir stratejik ilişki arayışında olduğunu söyledi.

 

Görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı deviren taarruza liderlik eden Ahmed el-Şara ile ilk görüşmesiydi . Her iki ülkenin de ilişkilerine çok şey bağlı ve iki liderin Türkiye'nin başkenti Ankara'da bir araya geldikten sonra yaptıkları açıklamalar, ikisinin de geleceğe baktığını açıkça ortaya koydu.

 

Geçtiğimiz hafta bir grup isyancı lider tarafından kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda geçici cumhurbaşkanı olarak atanan al-Shara, Erdoğan'a ve halkına savaş sırasında Suriyeli mültecilere ve Suriye muhalefetine verdikleri destek için teşekkür etti. Suriye'nin her iki ülkeye de fayda sağlayacak "her alanda derin, stratejik bir ilişki" aradığını söyledi.

 

Bunun, "bölgedeki güvenlik tehditleriyle mücadele için ortak bir strateji geliştirmeyi" içereceğini söyledi ve özellikle el-Şara'nın otoritesi altında olmayan Kürt liderliğindeki bir milis gücü tarafından kontrol edilen kuzeydoğu Suriye'den bahsetti.

 

Türkiye, IŞİD'e karşı savaşmak üzere ABD tarafından desteklenen bu milis gücünü, Türkiye ve Irak'ta Türk devletine karşı savaşan Kürt militanlarla bağlantıları nedeniyle terör örgütü olarak görüyor.

 

Erdoğan da Suriye'nin tamamının yeni hükümet altında birleştirileceğinden söz ederek, yeni yönetimin Kürt liderliğindeki milislere atıfla "terörle mücadele konusundaki güçlü iradesini" takdir ettiğini söyledi.

 

Türkiye, Suriye ile uzun bir sınır paylaşıyor, üç milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve yıllardır Esad ile soğuk ilişkiler içindeydi. Erdoğan, Esad'ın devrilmesinden kısa bir süre önce bağları onarmaktan bahsetmeye başladı.

 

Türkiye, Suriye'deki istikrarsızlığın daha fazla mültecinin kaçmasına yol açabileceğinden veya halihazırda Türkiye'de bulunanların evlerine dönmelerini engelleyebileceğinden endişe ediyor. Türkiye ayrıca Suriye'nin kuzeybatısında askeri karakollara sahip ve sınıra yakın Suriyeli silahlı grupları doğrudan destekliyor.

 

El-Şara'ya göre Türkiye, Suriye'yi birleştirme, hırpalanmış ekonomisini canlandırma ve milis güçlerini ulusal bir orduya dönüştürme gibi devasa görevlerle karşı karşıya kaldığında kritik destek sağlayabilir.

 

Türkiye, savaşın başından bu yana el-Şara'nın liderliğini yaptığı silahlı gruplarla etkileşim halindeydi; çünkü bu gruplar Türkiye'nin güney sınırında önemli bir bölgeyi kontrol ediyorlardı ve Türk yetkililer, Esad'ın devrilmesinden sonra onu Şam'da ziyaret eden ilk kişiler arasındaydı.

 

Türk devlet uçağıyla Ankara'ya gelen Şara, pistte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından karşılandı.

 

Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin altyapısını yeniden inşa etmesine yardım etmeye hazır olduğunu ve Esad'ı cezalandırmak için ülkeye uygulanan geniş yaptırımların kaldırılması için çalışacağını söyledi. Yaptırımlar yeniden yapılanma çabalarını engelleyebilir.

 

El-Şara, konuşmasını Erdoğan'ı Suriye'ye davet ederek sonlandırdı ve iki lider sıcak bir şekilde el sıkıştı.

 

Türkiye'nin Şam'daki yeni otoritelerle yakın bağlarına rağmen, yıllardır süren popülist harcamalar ve sürekli yüksek enflasyondan sonra kendi ekonomisini düzeltmek için mücadele ediyor. Suriye'ye ekonomiyi yeniden başlatmak ve savaş sırasında moloza dönüşen toplulukları yeniden inşa etmeye başlamak için ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlaması zor olacaktır.

 

Bu nedenle Şara, ABD, Avrupa ülkeleri ve Körfez Arap liderleriyle de ilişkiler kurmak için çalışmalar yürütüyor.

 

Geçtiğimiz hafta Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani, Şam'da el-Şara'yı ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu. Ve Pazartesi günü el-Şara, Suudi Arabistan'da krallığın fiili yöneticisi olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Bu liderlerin yeni Suriye'yi ne ölçüde finanse edecekleri henüz belli değil.

 

El Kaide'nin eski bir üyesi olan el-Şara, yıllar önce grupla kamuoyunda bir ayrılık ilan etti ve şimdi daha ılımlı İslamcı görüşler ifade ediyor. Liderliğini yaptığı milis grubu, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler tarafından hala bir terör örgütü olarak sınıflandırılıyor."

 

Bu haber http://www.milligundem.com özel haberidir ve çevirisi tarafımızdan sağlanmıştır. Link verilerek ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir: https://www.milligundem.com/haber/abd-medyasi-suriye-ve-turkiye-artik-birlikteler-67.html